Facebook twitter youtube

Live

Oerol 2017 (13-18 juni)

1706 Oerol 40We zijn een aantal jaren niet naar Oerol in Terschelling geweest, maar in 2016 besloten we om dit unieke cultuurfestival toch maar weer eens te bezoeken. Zeker als je een paar jaar niet bent gewest kun je ook de verschillen zien.Het grootste verschil was het ontbreken van het Groene Strand als locatie. Deze groene grasstrook aan de westkant van West-Terschelling was altijd een bijzonder aantrekkelijke plek tijdens Oerol en trok ook veel jongeren. Als alternatief is nu de 'Betonning' als locatie gekozen. Een oslagplaats van zeeboeien die voor de gelegenheid van een laag zand is voorzien en zodoende de uitstraling heeft van een beachparty. Voordeel voor de organisatie is dat men kan toezien op wie er binnenkomt. Bezoekers zonder Oerolbandje konden op het groene strand vrijelijk in- en uitlopen. Toegangscontrole was bij het Groene Strand niet te regelem. Ik heb het idee dat het in het algemeen niet zo druk was dan in het verleden. Toch werd er meegedeeld dat de voorstellingen erg goed bezocht waren. En dat is denk ik het grootste verschil. Door het wegvallen van het groene strand en het ontbreken van een aantal echte aansprekende muzieknamen blijven er nogal wat jongeren weg. De organisatie merkt dit nauwelijks, omdat destijds veel van deze jongeren ook geen Oerolentreebandje kochten. Verder hebben wij deze keer ooki moeite gedaan om voorstellingen te bezoeken. Helaas door onszelf hebben we er wel twee gemist, maar het bezoeken van voorstellingen, waarvoor je vooraf kaartjes moet kopen, was toch wel erg leuk. Zeker ook omdat deze editie bijna wolkenloos is verlopen.  Na 'lees meer' kunt u het van dag tot dag verslag lezen.

Bekijk fotoalbum

12 juni 2017 Harlingen

1706 Oerol 02Om half twaalf 's morgens vertrekken we vanuit Dongen naar Harlingen. Met een pauze in Wieringerwerf komen we om half drie aan in het hotel Almenum in Harlingen. Het hotel, waar we ook al eens eerder hebben geslapen, bestaat uit een aantal huisjes. In een van de huisjes krijgen we een kamer op de begane grond. Het is een kleine, maar complete kamer. We doen het rustig aan. Harlingen is zich aan het opmaken voor de kermis. Opvallend is dat er veel huizen en winkels leeg of te koop staan en dat de staat van onderhoud van de huizen, vooral iets verder van het centrum, niet al te best is. Duidelijk tekenen van een zwakke economie, terwijl de huizenprijzen toch flink zijn. We drinken wat in een café en gaan daarna eten bij het Noorderke. We nemen Ijsselmeerpalingsoep, een salade van tonijn en een hoofdgerecht: Marjanne een vegetarische pasta en ik sliptongetjes. Het is erg lekker en betaalbaar.
Na de maaltijd gaan we naar ons hotel. We gaan op tijd naar bed.

13 juni 2017 Aankomstdag Oerol

Vanmorgen staan we rond 7 uur op. We ontbijten in het hotel om 8 uur en vertrekken daarna naar de haven. Marjanne blijft met de bagage en de twee fietsen bij de plaats van afvaart en ik breng de auto weg naar 'De Bazuin'. Ik word er snel geholpen en al snel ben ik weer terug bij de haven. Het is prima weer; nog een beetje bewolkt, maar het ziet ernaar uit dat het beter wordt. We schepen in met de fietsen en om kwart voor tien vertrekt de boot. Rond twaalf uur arriveert 'De Friesland' in West Terschelling. We laten de fietsen in de haven en gaan met de (gratis) bus naar hotel 'Schylge', waar we verblijven tijdens Oerol. We moeten nog even wachten, want de kamer is nog niet klaar. We lopen naar de haven terug, halen onze fietsen op en gaan even het dorp in. Bij het monteren van de accu op mijn elektrische fiets lijkt iets mis te zijn gegaan in Harlingen, dus gaan we eerst op zoek naar een fietsenmaker. Bij Tijs Knop worden we geholpen. Een simpele handeling zorgt ervoor dat alles weer werkt. We lunchen bij 'De Loods' , een restaurant met een industriele look. Het smaakt er prima. Daarna keren we weer terug naar het hotel waar we op het terras nog wat drinken. Tegen half vier gaan we inchecken (kamer 616). In de loop komen we ook de bekende illusionist Victor Mids tegen, die later deze dag zal aansluiten bij Opium TV met Cornald Maas. 'S Avonds eten we weer bij 'De Loods'. Dit was goed bevallen en ook nu is het weer erg lekker. Daarna fietsen we naar Westerkeyn. Vanavond is er het optreden van Jett Rebel. We zijn ruim een uur te vroeg. Opvallend is dat je op het terrein niet met cash geld kan betalen, maar uitsluitend met pin. Ook schenkt men er nog bier uit glas.

1706 Oerol 12Het optreden van ADHD-er Jett Rebel valt tegen: te druk, te slordig en soms te eentonig. De jongen heeft veel talent, maar doseert dit slecht. Na drie kwartier vertrekken we weer naar West Terschelling. Onderweg is het erg druk met fietsers. Het is knap dat er niet veel ongelukken gebeuren op de fietspaden. Mensen doen erg onhandige dingen op de fiets: met twee naast elkaar waar het eigenlijk niet kan; inhalen zonder te waarschuwen, rijden zonder licht etc.
Iets over elven zijn we terug in het hotel, waar we op het terras nog wat drinken onder de verwarmingslampen. Het is inmiddels ongeveer 13 graden. Tegen half een gaan we naar onze kamer.

14 juni 2017 De eerste voorstellingen

Vandaag weer een prachtige dag. Het is iets warmer en zonniger dan gisteren. Vandaag hebben we twee voorstellingen. De eerste is van 'De orde van de dag". En heet 'Het leven: een powerpoint' Deze voorstelling duurt drie kwartier en wordt gegeven door Michiel Lieuwma. Hij laat het leven langskomen in een sneltreinvaart en laat daar 999 dia's zien en een supersnel verhaal met alle mogelijke filosofische overdenkingen in beeld en woord gebracht. Leuk, grappig en we gingen weg met een 'Yeah'-gevoel al wisten we niet waarom. Ook al was het erg vermoeiend.... De voorstelling speelt zich af in een grote gele tent.

Terug gefietst naar het dorp. Bij cafe Storm een tosti op, daarna wat boodschappen gedaan en terug naar het hotel. Rustig aan 's middags; een beetje hangen op het terras van het hotel en daarna gaan eten bij de 'Loods' Het was weer snel klaar, maar de kwaliteit was niet zo goed als de dagen ervoor. Omdat we al op tijd klaar zijn, kunnen we nog even naar de ' betonning' lopen. Daar is een DJ aan het draaien. Het is er niet heel erg druk. De ruimte, waar vooral boeien liggen opgeslagen is omgetoverd tot een grote strandtent met beach, met allerlei eettentjes en barretjes. Ook kun je er strandvolleyballen en schommelen. Het is wel een stukje kleiner dan het Groene Strand, zoals we dit kenden van eerdere edities van Oerol. We hebben overigens de indruk dat het minder druk is dan de vorige keren dat we op Oerol waren. Ook lijkt de gemiddelde leeftijd hoger. Het voordeel is dat het overal net gezellig druk is.
1706 Oerol 20Na het bezoek aan de ' betonning' fietsen we naar de seinpaalduin waar we voorstelling van 'Touki Delphine' : 'Voyager One' gaan bezoeken. Touki Delphine is een Rotterdams theatergezelschap. Boven op de duin is een theateropstelling gemaakt. We moeten even klimmen naar deze hoogste plek van het eiland. We moeten flink inschikken op de smalle houten bankjes en krijgen ook allemaal een fleecedeken mee voor de aankomende koude avondwind. Het is een prachtige voorstelling in de surrealistische omgeving van de duinen. De theatermakers proberen het publiek -de aliens- te vertellen hoe de aarde werkt in tal van absurde verhalen, muziek en theaterstukjes. Het zit erg goed in elkaar en het is zeer vermakelijk. Na afloop vertrekken we naar ons terras in het hotel. Daar drinken we nog wat voordat we weer naar onze kamer gaan.

15 juni 2017 Via Berlin

1706 Oerol 25Vandaag vroeg op. We hebben een voorstelling van 'Via Berlin' om half tien in een natuurtheater in de duinen. Het is er erg druk en vanwege het zonnige weer hebben we ons ook flink moeten insmeren. De zonnekracht is deze dagen extreem hoog: 8 op een schaal van 10. De theatervoorstelling gaat over een vrouw van wie haar man is weggelopen. Beiden zijn onderdeel van het totalitaire communistische regime als muzikant. Hij is componist en eerste violist en zij celliste. De voorstelling speelt zich af in een streng kantoor uit de jaren zestig, met typemachines, oude bureaus, papier en prullenbakken.

Ook staan er vier wachtershuisjes. De bezetting bestaat uit vier saxofoonspelers en de vrouw, die op het laatst ook nog een beetje cello speelt. De vrouw vertelt het verhaal en op de achtergrond zijn er nog vaak tekstflarden -van o.a. De man- en vele geluiden te horen, die horen bij de tijd waarin het zich afspeelt. Ze begrijpt niet dat haar man is weggelopen, verdwenen. Blijkbaar was hij de ' ideale' staat beu en voelde zich beknot. Ondanks dat hij van zijn vrouw houd, krijgt hij het niet voor elkaar haar mee te krijgen in het gevoel van onbehagen. Onbegrepen blijft ze achter in woede en verdriet. Dit alles aangekleed door de saxofonisten en het strenge kantoor. Het is goed gemusiceerd en gespeeld, maar het stuk is nogal zwaar op de nuchtere maag, zelfs na een ontbijt.
Na de voorstelling gaan we weer terug naar ons hotel. 's Middags gaan we te voet op pad. We willen eigenlijk gaan lunchen in Boschrijk, maar raken verstrikt in de straatjes van West-Terschelling. Dus maar doorgelopen naar het centrum waar we bij Flaman -nabij de Brandaris- op het terras brood en bospaddenstoelenkroketten eten. Op de terugweg nog even naar de 1706 Oerol 29'Betonning' geweest, ar op dat moment niet veel te doen was. We nestelen ons later weer op het terras van het hotel. In het hotel verblijven ook de gasten can Cornald Maas van Opium TV. Vandaag is dat Jan Smit, presentator en volkszanger. Die zien we dan ook verschijnen op het terras en gaat een tafeltje verderop zitten. Een aantal dames op het terras willen met Jan op de foto, hetgeen hij allemaal prima vindt. Later sluiten nog twee andere kerels aan bij Jan, waaronder zijn manager.
's Avonds eten we in het restaurant ' Op West' in het hotel. We nemen een vier gangen verrassingsmenu. Het smaakt voortreffelijk.

16 juni 2017 Wie overleeft Oerol?

Vandaag weer een zonnige mooie dag. Vandaag hebben we om half twee een voorstelling in de duinen. Tryater heet de groep en het gaat over wie de grutto overleeft. Na een paar kilometer fietsen komen we aan bij de duinpartij waar het gaat plaatsvinden. Aanvankelijk worden de 300 bezoekers gepareerd en worden verdeeld in 4 groepen.wij behoren bij groep wit. We moeten ons even nestelen tussen de 'uitgestorven apparaten', zoals een filmprojector en een loodzwaar strijkijzer op kooltjes. De panda komt ons ophalen, althans iemand die min of 1706 Oerol 40meer als panda is verkleed. We wandelen zo'n 20 minuten door de duinen en de panda vertelt over van alles en nog wat onderweg. Huggen is zijn grote hobby. Aangekomen op het theaterterrein worden we in een vak geplaatst. We hebben allen een stuk schuimrubber mee gekregen om in het zand of in de duinen te kunnen zitten. De cast bestaat ui de panda, een grutto, met 8 collegagrutto's, een wat oudere harpiste -het veenlijk- een biologe en een nuchtere gitarist. Het verhaal gaat over welk dier of welke soort de aarde zal overleven en de grutto wordt als referentiekader gebruikt. Soms hilarisch, soms wat rommelig, maar het is een boeiende en leuke voorstelling, die deels in het Fries wordt uitgesproken.

1706 Oerol 44Na afloop fietsen we weer terug naar het hotel. Onderweg eten we een frietje in een fritestent in container in the-middle-of-nowhere. De aardappels mag je zelf snijden als je wilt. De friet smaakt prima. We drinken nog wat op het terras en besluiten bij Boschrijck te gaan eten. We weten nu waar het is en besluiten te gaan lopen. Dat was niet zo'n goed idee, want toen we aankwamen bleek dat men er enkel pizza's serveerden. Daar hadden we niet zoveel zin in. Dus wandelen we te voet naar het dorp; een hele tippel. We komen aan bij de Brandaris en besluiten bij Flaman te gaan eten. Er zijn gelukkig nog wat tafeltjes vrij. We zijn al een paar jaar niet meer naar Oerol geweest, maar het lijkt erop dat het minder druk is in de straatjes dan bij vorige versies. Wellicht komt dit door het goede weer, waardoor mensen zich meer zullen verspreiden over het eiland. Maar ook op de campings zijn niet alle plekken uitverkocht. Bij Flaman bestellen we onder andere mosselen op z'n Thais, overheerlijk met een pittige cocosroomsaus. Na afloop drinken we nog wat op het terras en vertrekken naar de kamer.

17 juni 2017 Hoe werkt Oerol?

Vanmorgen is het bewolkt en het miezert zelfs een beetje.Vandaag gaan we een kijkje nemen achter de schermen van Oerol. Na aankomst melden we ons backstage en worden na een kop 1706 Oerol 47 koffie ontvangen door algemeen directeur Marelie van Rongen. Na een korte quiz over hoe het verder moet met Oerol laat de directrice een filmpje zien over Oerol. Ondertussen vertelt ze over de organisatie van dit festival. Ze vertelt hoe de financiering loopt - er gaat ruim 5 miljoen euro in om-, waar ze welke potjes moet gaan opzoeken en dat ze vaak al 2-3 jaar vooruit denken. 1706 Oerol 52Het is een heel geregel. Na een uurtje is het afgelopen want de directrice moet met Jet Bussemaker -de minister van cultuur- gaan lunchen. We vertrekken weer met de fiets. We willen eigenlijk naar zee fietsen, maar komen uiteindelijk toch weer in West Terschelling uit. We nemen een lunch -uitsmijter- in hotel NAP en gaan daarna naar de kamer. Ik voel me niet zo lekker en heb wat last van buikkrampen. Na een paar uurtjes gaat het al wel weer. We hebben nog een voorstelling: Navranka, een kort Russisch verhaal verteld en uitgebeeld door de zandkunstenares Gerrie Hondius. Begeleiding vindt plaats door twee violistes en twee mensen die hand- en spandiensten verrichten. De manier van uitbeelden is erg filmisch. Het grappige theatertje West-End laat het geheel erg goed uitkomen. Erg mooi gedaan, al zijn we binnen een half uur weer buiten.

We fietsen weer terug naar het hotel en gaan daar nog even zitten op het terras. Het is inmiddels wolkenloos geworden. We blijven in het hotel en dineren ook hier. Wederom erg goed.

Zondag 18 juni Nachtkaars

De laatste dag van Oerol. Het belooft weer een mooie dag te worden. De zon schijnt al als ik wakker word. We ontbijten laat. Vanmiddag om kwart voor vier hebben we nog een voorstelling bij Paal West 8. Om half twee komen we er achter dat we ons vergist hebben in de aanvangstijd, die is drie uur eerder, waardoor we de voorstelling missen: dom.

1706 Oerol 58We besluiten met de bus naar Midsland te gaan. Daar aangekomen zien we de maan die in het kerkje midden in het dorp aan het plafond is bevestigd. Erg mooi. Nadat we wat rondgeslenterd en gegeten hebben gaan we weer terug met de bus naar West Terschelling. We blijven daar wat rondhangen en belanden bij de Loods, waar we al een paar keer eerder waren. De uittocht is begonnen. Af en aan rijden de grote aanhangers van de fietsenverhuurbedrijven Zeelen, TijsKnop en Haantjes. We drinken en eten wat bij De Loods en vertrekken naar de Betonning, waar de laatste Oerolactiviteiten plaatsvinden. Het is er goed druk. We zien er Joop Mulder en Marelie van Rongen ( de directeur) gezellig tussen het publiek. Tegen tien uur vertrekken we en gaan terug naar het hotel. Oerol zit erop.
1706 Oerol 82Jammer is dat Oerol een beetje als een nachtkaars uitgaat. Directrice van Rongen gaf ook al aan dat het accent van Oerol van het laatste weekend naar het eerste is verschoven. Maar als je zorgt dat je op het einde nog een aansprekende artiest hebt op de Betonning met een alternatieve vorm van vuurwerk of zo, dan zou het laatste weekend mogelijk ook nog drukker bezocht worden.

19 juni 2017 Vertrekdag

We ruimen onze kamer op en ontbijten in het restaurant voor het laatst. We leveren onze koffers in bij de aanhanger voor het hotel en fietsen naar het dorp. We gaan met de veerboot van half één naar Harlingen. Het is een erg warme dag vandaag. Op Terschelling is het 27 graden, wat erg warm is voor de Wadden. In Harlingen haal ik de auto op met de fiets. Daarna rijden we terug naar Dongen via de Afsluitdijk. Aanvankelijk gaat dit voorspoedig tot we in de buurt van Utrecht komen. Daar beginnen de files. Uiteindelijk zijn we om kwart voor zes in Dongen.